Σκότωσαν έναν χθες


2e8c220f-c183-4af0-931c-8da327396260

Σκότωσαν Έναν χθες. Χτύπησαν Κάποιον Άλλο προχθές. Θα απειλήσουν Εκείνον αύριο. Εν γένει υπήρξε μίσος. Πολύ μίσος. Σε χτυπάει από παντού αυτούς τους καιρούς. Κρίμα. Δε μάθαμε ακόμα να αγαπάμε. Θα μάθουμε άραγε ποτέ; Δε ξέρω. Προσπαθώ να είμαι αισιόδοξη. Προσπαθώ. Τι όμορφη που θα ναι η μέρα εκείνη. Εκείνη που για πρώτη φορά όλοι οι άνθρωποι χωρις καμία εξωτερική πίεση και χωρίς κάποιο συμφέρον σε κάποια άκρη του πλάνου, απλά θα πράττουν με μόνο άξονα την αγάπη. Ρομαντικό ε; Έως και ουτοπικό. Αλλά δεν πειράζει. Δοκιμάζω αυτό το ρητό που λέει πως ό,τι δεν έγινε ποτέ, είναι ό,τι δεν ποθήσαμε αρκετά. Εγώ θα την τρέφω αυτή τη σκέψη αν όχι για να τη δω να πραγματοποιείται, τουλάχιστον για να με κάνει να γελάω και να κάνω όμορφα διαλείμματα στη σκέψη μου. Αχ τι όμορφη που θα ναι εκείνη η μέρα.

Ο Ένας και ο Κάποιος Άλλος θα είναι υγιέστατοι και ασφαλείς και Εκείνος δε θα ξανα κινδυνεύσει ποτέ. Γιατί άλλωστε να κινδυνεύσει. Κρύβουμε τόση δύναμη οι άνρθωποι. Τόση δύναμη. Στα χέρια μας το καλό και το κακό όχι μόνο το δικό μας, αλλά και των άλλων. Εκείνη την ημέρα θα θελα να ναι Δευτέρα. Πολύ την έχουμε κατηγορήσει αυτή τη μέρα. Θέλω να ναι Δευτέρα και στα χέρια όλων να βρίσκεται μόνο το καλό το οποίο όλοι έχουμε μέσα μας. Να το βρόυμε άλλοι ευκολότερα άλλοι λίγο πιο δύσκολα και να το χρησιμοποιήσουμε. Να του δώσουμε πνοή και να πάρει τη μορφή μιας φιλοφρόνησης, μιας καλής πράξης, ενός ‘’Σ’αγαπώ γι’ αυτό που είσαι’’, μίας αγκαλιάς, ενός γέλιου, μιας αποδοχής. Κυριώς αποδοχής. Δε μάθαμε να αγαπάμε γιατί δε μάθαμε ακόμα να αποδεχόμαστε. Δε μαθαμε, δε μας εμαθαν , δε ξέρω, δεν έχει σημασία κιόλας. Μεγάλο λάθος αυτό.

Αν δεν αγαπήσω εμένα, -κι αν δε μ’αγαπήσουν- πως θα μπορέσω να να αγαπήσω; Ο κύκλος είναι φαύλος. Αν δεν αποδεχτώ εμένα, πως θα μάθω να συνυπάρχω; Πως θα μάθω να γελάω με τις παράλογες και απάνθρωπες ιδέες του μίσους, του πολέμου, της φοβίας, της εκμετάλλευσης; Πως θα μπορώ, όταν μου δοθεί όποιας μορφής εξουσία ( ακόμα και αυτή του να μου ‘’ανήκουν’’ η χαρά και η λύπη κάποιου), να φερθώ με τρόπο ειρηνικό και σεβάσμιο; Εκείνη τη μέρα είμαι σίγουρη ότι όλες οι ετικέτες και οι ταμπέλες, που ποτέ δε μου φάνηκαν ιδιαίτερα χρήσιμες, δε θα χουν νόημα. Αχ, και μόνο στη σκέψη νιώθω ένα αίσθημα ελευθερίας και πληρότητας να διαπερνά το κορμί μου. Εκείνη την ημέρα θα έχω αποδεχτεί εμένα, και εσένα. Θα μπορώ να αγαπήσω εμένα εσένα και τον κόσμο όλο. Θα πλημμυρίζει η ατμόσφαιρα αδελφοσύνη και ανεκτικότητα. Εκείνη την ημέρα θα γιορτάσει για πρώτη φορά ο Άνθρωπος γιατί θα έχει καταφέρει το αδιανόητο˙ θα χει καταφέρει να σπάσει τα δεσμά του. Τα κοινωνικά, μιας παλαιάς πια και καθόλου λειτουργικής κοινωνίας που τόσο καιρό τον έμαθε- δυστυχώς- να μισεί. Περίεργο δεν είναι ; Αν σκεφτεί κανείς ότι γεννιόμαστε για να αγαπάμε και γεννιόμαστε χωρίς καμία προκατάληψη και ένστικτα μίσους απέναντι σε κάτι διαφορετικό και πως παρόλα αυτά μεγαλώνοντας μπορεί να μη θυμίζουμε σε τίποτα αυτή την αρχική, παρθενική μας εικόνα, συνειδητοποεί δυο πράγματα: τα πόσα πολλά μέσα υπάρχουν που ξεχνούν συνεχώς να μας υπενθυμίζουν την καθολική αγάπη και την αποδοχή και επίσης το πόσο πολύ έχει μαυρίσει ο αρχικός λευκός πίνακας που ήμασταν εμείς την αρχή της ζωής μας, στο διάβα των ημερών.

Δε ξεχνώ πως σκότωσαν Έναν χθες. Χτύπησαν Κάποιον Άλλο προχθές. Θα απειλήσουν Εκείνον αύριο. Επιλέγω απλά να ελπίζω, να ονειρεύομαι, να μάχομαι και να μοιράζω τη λάμψη της ελπίδας μου. Επιλέγω να περιμένω τη Δευτέρα να φανεί. Θα τη φέρω εγώ, Εσύ, Εκείνος και η αγανάκτηση του Άλλου που μπορεί και αύριο, να βρεθεί χτυπημένος.

Μεϊμάρη Νομική


Comments 0

Σκότωσαν έναν χθες

log in

Captcha!
Don't have an account?
sign up

reset password

Back to
log in

sign up

Captcha!
Back to
log in
Choose A Format
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Open List
Open List
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube, Vimeo or Vine Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF