Σκέψεις περί ματαιοδοξίας, εγωπάθειας, υποκρισίας.


dsc00836

Η έπαρση για τα μικρά κι ασήμαντα όπως  ερμηνεύει το λεξικό την ματαιοδοξία.

Ο παθολογικός  εγωϊσμός η επίσημη ερμηνεία της εγωπάθειας.

Το αντίθετο της ειλικρίνειας, η προσποίηση, η πλαστή εμφάνιση της αρετής, ο φαρισαϊσμός, όλα αυτά για την υποκρισία.

Χαρακτηριστικά σε πολλούς ανθρώπους, που πάντα υπήρχαν στην κοινωνία. Σήμερα με τις κοινωνικoοικονομικές αλλαγές, την ανασφάλεια, την χαμηλή αυτοεκτίμηση  και άλλους παράγοντες όπως λένε οι ειδικοί επιστήμονες, είναι συχνότερα, αποτελούν φαινόμενο.

Οι αυθεντικοί χαρακτήρες, όπως λέμε τους ειλικρινείς και ευθείς τύπους τείνουν να εκλείψουν από τα χρόνια μας. Οι άνθρωποι που θα χαρούν με την ηθική ικανοποίηση , αυτοί που εκφράζονται με βάση την αλήθεια, όσοι αρκούνται με τα λίγα, όσοι επιδιώκουν με θεμιτά μέσα την επίτευξη των στόχων τους, είναι δυσεύρετοι και γραφικοί κατά το σύνολο των παραπάνω.

Σε πολλές περιπτώσεις αγγίζουν την ψυχοπαθολογία, όλοι όσοι κινούνται στα γρανάζια της ματαιοδοξίας που χρησιμοποιεί την υποκρισία , για να ικανοποιεί την εγωπάθεια.

Είναι αρκετές φορές που σκέφτομαι τι έφταιξε στον κόσμο και επικρατεί αυτό το χάος στις συμπεριφορές, στις πράξεις, στην ψυχική του κατάσταση;

Ποια είναι αυτά τα ανικανοποίητα όνειρα; Ποιοι έχουν την ευθύνη για τον λάθος τρόπο διαπαιδαγώγησης που κάνει τα παιδιά να αισθάνονται περήφανα για το ακριβό κινητό αντί να νιώθουν χαρούμενα που είναι υγιή; Ποιές είναι εκείνες οι αρχές που δεν τους  δώσανε και νιώθουν την ανάγκη να ελκύουν την προσοχή, με λανθάνουσα συμπεριφορά; Τι φταίει κι ενώ εντοπίζουμε ψυχολογικά προβλήματα σε κάποιο δικό μας πρόσωπο, αποφεύγουμε να το βοηθήσουμε να οδηγηθεί στον ειδικό της ψυχικής υγείας;

Είναι απογοητευτικό για το επίπεδο της κοινωνίας, να στενοχωριόμαστε γιατί δεν μπορούμε να πάρουμε την τελευταία λέξη της τεχνολογίας στη συσκευή μας, όταν χιλιάδες παιδιά δεν έχουν τροφή και νερό, όταν  χάνονται στο βωμό του κέρδους των πολέμων. Aποτελεί δείγμα χαμηλού πνευματικού επιπέδου να καμαρώνουμε γιατί αγοράζουμε στο 8χρονο παιδί μας, ακριβή ηλεκτρονική συσκευή.

Είναι τρισάθλιο αντί να προσπαθούμε με τις ικανότητές μας , τις γνώσεις, τις αξίες μας, για την επίτευξη των ευγενών μας στόχων,  να βαδίζουμε έρποντας  με υποκρισία και μικροψυχία.

Παρατηρούμε έπαρση για ανούσιες καταστάσεις, με σκοπό να ικανοποιήσουμε το αρρωστημένο “εγώ μας”, τα καταπιεσμένα παιδικά χρόνια που ζήσαμε, να κρύψουμε τις ανασφάλειες  που δημιουργήθηκαν από την έλλειψη της καλλιέργειάς μας.

Πως θα επανέρθουμε; Ίσως αν συλλογιστούμε καλύτερα και συνειδητοποιήσουμε ότι το ποτάμι της ζωής κυλάει πολύ γρήγορα. Από την πορεία του αυτό που μένει είναι τα όμορφα τοπία, τα λιμάνια της αγάπης και του κεφιού, τα πουλιά και οι πεταλούδες που συναντάμε να πετάνε στην παραποτάμια βλάστηση, όλα τα ωραία που συνδυάζονται με τις μικρές ανθρώπινες στιγμές. Αυτές τις στιγμές που συνθέτουν την ευτυχία. Η κουβέντα με τους ανθρώπους μας , που δεν είναι μόνο η οικογένειά μας και το συγγενικό περιβάλλον, γιατί τότε κλεινόμαστε στον “κύκλο με την κιμωλία”. Οι άνθρωποί μας είναι οι φίλοι μας, που βρίσκονται κοντά μας δίχως  σημεία ιδιοτέλειας. Τα άτομα που επικοινωνούμε ψυχικά και πνευματικά. Τα πρόσωπα που η ρουτίνα δεν μας επιτρέπει να μιλάμε και να βλέπουμε συχνά, αλλά όταν παραστεί ανάγκη θα τρέξουμε γι’ αυτά και θα τρέξουν για εμάς. Πιστεύω πως αν επεξεργαστούμε έστω και λίγο το στοιχείο που λέγεται ενσυναίσθηση, ίσως μπορέσουμε να κάνουμε μεγαλύτερα βήματα προς θετικές διαδρομές, που θα μας γεμίζουν χαρά . Να έρθουμε δηλαδή στη θέση των άλλων, να ταυτιστούμε συναισθηματικά  με την ψυχική κατάστασή τους, έτσι ώστε να νιώσουμε τη δύσκολη θέση του πεινασμένου, του άστεγου, του ασθενή, του μόνου στον κόσμο,του κακοποιημένου και παραμελημένου παιδιού, του ξεριζωμένου. Αν η ενσυναίσθηση κατοικεί μέσα μας, θα γεννηθεί η ιδέα της αγάπης προς τον πλησίον μας. Έχουμε αναρωτηθεί με πόση χαρά γεμίζουν οι αδειανές λόγω της ματαιοδοξίας μας, αποθήκες της ψυχής, όταν προσφέρουμε, όταν μοιραζόμαστε με τους έχοντες ανάγκη;Αναλογιστήκαμε τις τεράστιες ευθύνες που έχουμε όταν τα παιδιά ή και μεγάλοι κακοποιούνται γύρω μας και εθελοτυφλούμε από φόβο;

Τα γραφόμενά μου, αποτελούν προσωπικές σκέψεις -προβληματισμούς που αποτυπώνονται εδώ με σκοπό να ταξιδέψουν, πάντα για το καλό όλων μας και χωρίς τάσεις διδασκαλίας. Επειδή ανήκω στους αισιόδοξους χαρακτήρες, πιστεύω ότι ο κόσμος μπορεί να αλλάξει, έστω κι από τους λιγότερους, τους γραφικούς όπως μας λένε…

Comments 0

Σκέψεις περί ματαιοδοξίας, εγωπάθειας, υποκρισίας.

log in

Captcha!
Don't have an account?
sign up

reset password

Back to
log in

sign up

Captcha!
Back to
log in
Choose A Format
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Open List
Open List
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube, Vimeo or Vine Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF