Το προβληματισμένο μήνυμα των Χριστουγέννων.


ddd

Στον λαμπερό δρόμο της εορταστικής περιόδου. Στην λεωφόρο των Αγίων Ημερών. Στον αποχαιρετισμό του παλιού χρόνου και στην υποδοχή του νέου.Πλαισιώνονται οι ημέρες αυτές με άπειρα μηνύματα.Μηνύματα που με προβληματίζουν κάθε χρόνο και περισσότερο…διαπιστώνοντας πως ζούμε σ’ έναν κόσμο που καθημερινά βομβαρδίζεται με τα πυρά της βίας, σε μια ανθρωπότητα που το αίμα της ποτίζει την πονεμένη γη, στην εποχή της απόλυτης εξαθλίωσης του ανθρώπινου γένους, στην ατμόσφαιρα που η οσμή της αδικίας κάνει την πλειοψηφία να ασφυκτιά.

Γιορτές δεν είναι η απόδειξη της ασυδοσίας μας και του υπέρμετρου καταναλωτισμού μας. Τα δώρα σε λογική βάση είναι όμορφα σε συνδυασμό με την τήρηση των εθίμων  μας.Το νόημα των εορτών δεν είναι η ανάδειξη της ύλης και η πίστη σ’αυτή. Διαβάζοντας  τις “Χριστουγεννιάτικες Ιστορίες” του Καρόλου Ντίκενς, μπορούμε να πετάξουμε την υπερβολική εξάρτηση από αυτή.

Οι ευχές και τα δωράκια ανταλάσσονται με εγκαρδιότητα που πηγάζει από την καρδιά μας και όχι τυπικά κι ανταποδοτικά.

Πολλοί βιώνουμε τα Χριστούγεννα σαν μια αργία, πλουσιότερη σε φαγητό, σε κοσμήματα, σε επίδειξη.Ο τρόπος που τα βιώνουμε μεταδίδεται και στα παιδιά μας. Στο ρεύμα του καταναλωτισμού, στο οποίο κολυμπήσαμε πολύ περισσότερο τα τελευταία χρόνια και το οποίο έδιωξε από κοντά μας την ανθρωπιά, αν νιώθουμε πως αυτή είναι η ουσία της μεγάλης εορτής..ειλικρινά δεν είμαστε κάτι παραπάνω από αλαζόνες και υποκριτές.

Προτείνω σε όσους δεν έχουν θρησκευτικό δεσμό με την ημέρα των Χριστουγέννων και ούτε σχέση με την ανθρώπινη δυστυχία, φέτος να διαφοροποιήσουν έστω για λίγο τις σκέψεις τους και να βρεθούν κοντά σ’ έναν άστεγο ή σ’ έναν ασθενή ή σ’ έναν ανήμπορο..έτσι κάνοντας μια γραφική βόλτα, ας αφιερώσουν το ελάχιστο του χρόνου τους, χωρίς να διαταραχτεί το πρόγραμμά τους.

Σε όσους ονομαζόμαστε Χριστιανοί, συμπεριλαμβανομένου και των εκπροσώπων του Χριστιανισμού, να σκεφτούμε πως ο Χριστός γεννήθηκε σε μια φτωχική και ταπεινή Φάτνη, όπου τον ζέσταναν οι βοσκοί με τα ζώα τους.Δεν είχε χρυσοκέντητα υφάδια γύρω του παρά μόνο σανό.Το λαμπερό άστρο έφεγγε εκεί όπου δεν υπήρχε κανένα παλάτι.

Τότε μόνο θα καταλάβουμε ότι το αληθινό μήνυμα των Χριστουγέννων προβληματίζεται..απλά γιατί καταπατήσαμε όλα του τα στοιχεία, αφού με την ευμάρεια νιώσαμε αρχηγοί της γης, αφού πιστέψαμε πως νικήσαμε τη φύση…Και το χειρότερο όλων, πήραμε αυτό το μονοπάτι εμείς που λεγόμαστε Χριστιανοί Ορθόδοξοι.

Χρόνια τώρα, προσηλωμένος ο καθένας στον μικρόκοσμό του προσπαθεί να αποδείξει την αξία του μετρώντας καταθέσεις, ακριβές εμφανίσεις, πρωτοπόρα αυτοκίνητα, νέα μοντέλα ηλεκτρονικών συσκευών..

Η γέννηση του Χριστού σήμανε την ανθρώπινη αναγέννηση, αυτή που όλο το χρόνο πρέπει να επιδιώκουμε. Το αληθινό μήνυμα των Χριστουγέννων μας οδηγεί στην ταπεινότητα και στον ανθρωπισμό που συνθέτουν την ευωδιαστή σύνθεση της αγάπης προς αλλήλους.Μας υπενθυμίζει ότι με την προσφορά ως παράδειγμα ζωής, τους αγώνες και τις θυσίες, θα προχωρήσουμε στην πρόοδο και το πνευματικό ανέβασμα της ανθρωπότητας. Μας δίνει ελπίδα και εμπιστοσύνη, στις δύσκολες εποχές.

Για το αληθινό μήνυμα των Χριστουγέννων, κανείς δε μας ζητάει κάτι.Το μόνο που χρειάζεται είναι η ψυχική ζύμωση που θα μας κάνει καλύτερους και δεν θα προσπερνάμε τον πόνο του συνανθρώπου μας.

Όσο για τους “μεγάλους” της γης μας…δε χρειάζονται άλλα μηνύματα. αφού φροντίζουν και μας τα στέλνουν συνεχώς..

ΑΓΑΠΗ

ΚΑΙ ΕΠΙ ΓΗΣ ΕΙΡΗΝΗ

αυτές είναι οι βασικές λέξεις του μηνύματος…οι λέξεις που συνεχώς προδίδονται..

ΧΑΡΟΥΜΕΝΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΣΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ.

ΚΑΛΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΕΠΙΣΗΣ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΑΠΛΑ ΕΟΡΤΑΖΟΥΝ ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΑΠΟΛΑΥΣΗΣ ΤΩΝ ΑΡΓΙΩΝ.

 

 

 

Comments 0

Το προβληματισμένο μήνυμα των Χριστουγέννων.

log in

Captcha!
Don't have an account?
sign up

reset password

Back to
log in

sign up

Captcha!
Back to
log in
Choose A Format
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Open List
Open List
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube, Vimeo or Vine Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF