φφφ (2)

Ο  παραδοσιακός  γάμος,  ως  έθιμο ακολουθείται από πολλούς φορείς, κάθε χρόνο με την ευκαιρία των αποκριάτικων δρώμενων.

Η κ. Παναγιώτα Οικονομοπούλου, υπεύθυνη του Λαογραφικού Συλλόγου Ανδραβίδας “ΜΩΡΙΑΣ”, τηρεί το έθιμο του παραδοσιακού γάμου πολλά χρόνια. Φέτος  κάνει μια ξεχωριστή προετοιμασία, μαζί φυσικά με τις συνεργάτιδές της.

Αγόρασε τα υφάσματα από την Αθήνα και έραψε το νυφικό (δεν αναφέρω λεπτομέρειες , σας το αφήνω για έκπληξη), ετοίμασε το κοστούμι του γαμπρού. Σε συλλογική εργασία, ετοιμάστηκαν οι παραδοσιακοί ανδραβιδέικοι κουραμπιέδες που μοσχοβόλισαν την πόλη. Για τις μπουμπουνιέρες, τι να γράψω, ολόλευκες με τούλι..όπως γινόταν τότε, τη δεκαετία του 40, σαν άνθη αμυγδαλιάς! Μεγάλη προετοιμασία, για το συγγενολόι, τον παπά και διάφορα άλλα που απαιτεί ο παραδοσιακός ανδραβιδέικος γάμος.

Ο γάμος θα ξεκινήσει από την αυλή του Λαογραφικού Συλλόγου στην Ανδραβίδα και περνώντας από την αγορά θα καταλήξει στο σπίτι του γαμπρού…..στην υπέροχη πλατεία της  πόλης..προνομιούχος ο γαμπρός να βλέπει κάθε πρωί το φράγκικο ναό της Αγίας Σοφίας..αλλά και η νύφη τυχερή που θα μπει σε τέτοιο νοικοκυρόσπιτο!

Όλη η προετοιμασία γίνεται με μεράκι!!στο τέλος του μυστηρίου…θα μοιραστούν τα γλυκά στην πλατεία, όπου θα ακολουθήσει τρελό αποκριάτικο γλέντι, μαζί με τις ευχές για το νέο ζευγάρι….για το οποίο είμαι σίγουρη πως δεν βλέπει την ώρα…

Εύχομαι καλή επιτυχία και καλή διασκέδαση σε όσους παρευρεθείτε!! Η πρόσκληση είναι ανοιχτή για όλους!!!!

 

 

Η Ανδραβίδα για ακόμη μια φορά σας περιμένει!φδαφδσφ

Γράψε ένα σχόλιο