25η Μαρτίου 1821….25η Μαρτίου 2017


DSC05769

Λίγες σκέψεις.

Θυμάμαι από παιδί τη συγκίνηση που ένιωθαν οι γονείς μου κατά την περίοδο των Εθνικών μας  Επετείου. Για να είμαι ειλικρινής πέρασα τη φάση κατά την οποία δεν μπορούσα να τους νιώσω, επηρεασμένη από διάφορα ιδεολογικά ρεύματα.Ήθελα  όμως πάντα να ακούω ιστορίες που μεταδίδονταν από γενιά σε γενιά, για εκείνα τα χρόνια. Με τον καιρό γνωρίζοντας ανθρώπους από άλλα κράτη, ταξιδεύοντας, διαβάζοντας , μα πάνω απ’ όλα ωριμάζοντας,κατέληξα …στο πόσο μεγάλο λάθος κάνουμε να θεωρούμε οπισθοδρομική την αγάπη για την Πατρίδα μας, ντροπή την αγωνία μας για εθνικά ζητήματα και κάθε τι που μας ενώνει με την παράδοση.Να επιτρέπουμε σε διάφορα στοιχεία  την παραποίηση των όρων και των λέξεων, για δικούς τους λόγους, όπως τον εθνισμό σε εθνικισμό.Το ενδιαφέρον για τον τόπο μας και το έθνος , σε καμιά περίπτωση δεν σηματοδοτεί την απόρριψη των άλλων εθνών.

Ένιωθα περήφανη στη σχολική χορωδία όταν τραγουδούσαμε

“..μου ξανάρχονται ένα ένα , χρόνια δοξασμένα..”  και άλλα επίκαιρα τραγούδια για την ημέρα.

Με διαπερνάει ρίγος όταν επισκέπτομαι το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, στο οποίο αντικρύζω τόσα ιερά κειμήλια εκείνης της περιόδου.

Ένα μικρό αφιέρωμα στην επέτειό μας. 25η ΜΑΡΤΙΟΥ 1821.

Όλοι οι Έλληνες και Φιλέλληνες, κάθε χρόνο με τιμή εορτάζουμε την αντίδραση των Ελλήνων κατά του Τούρκου  κατακτητή. Ο ξεσηκωμός του 1821 ήταν η αφετηρία της εθνικής παλιγγενεσίας. Μου προκαλεί θλίψη η προσπάθεια πολλών ιστορικών – δήθεν επιστημόνων για εμένα – να διαγράψουν τα γεγονότα που ταξίδεψαν από γενιά σε γενιά, με αγώνα όλων όσων τα κατέγραψαν. Χαρακτηρίζουν μύθο το γεγονός της Αγίας Λαύρας που εκτός άλλων πηγών διαδόθηκε και μέσω του πίνακα “Ο Όρκος της Αγίας Λαύρας” (1851) του ζωγράφου Θεόδωρου Βρυζάκη (1814 -1878).Ονομάζουν ανύπαρκτα πρόσωπα και δημιουργήματα της φαντασίας τις ηρωϊκές προσωπικότητες του Κολοκοτρώνη, του Παπαφλέσσα, του Ανδρούτσου, του Καραϊσκάκη , του Μακρυγιάννη και τόσων άλλων Ελλήνων και Φιλελλήνων. Δημιούργημα της φαντασίας και το “Κρυφό Σχολειό”, επειδή σε κάποιες περιοχές αφού οι αγάδες έκαναν τις εισπράξεις που επιθυμούσαν, δεν ήταν ιδιαίτερα βάναυσοι. Μύθο και τον κατάλογο με τους Φιλέλληνες..

25Η ΜΑΡΤΙΟΥ 2017

Στις μέρες μας….νιώθω την ανάγκη της ύπαρξης εκείνων των ηρωϊκών ψυχών, που θυσιάστηκαν και θυσίασαν για την ελευθερία μας! Τότε η εντονότερη εχθρική παρουσία ήταν μια….σήμερα περιτριγυρίζουν πολλοί  εχθροί…σήμερα οι εχθροί βρίσκονται μέσα στον τόπο μας…σήμερα οι Έλληνες υποφέρουν, πληρώνοντας το τίμημα της εμπιστοσύνης …το τίμημα του “εγώ” που στράφηκαν τα τελευταία χρόνια περισσότερο από ποτέ.

Έχουμε ανάγκη της αναγέννησης των αξιών.

Έχουμε ανάγκη να βρεθούμε στο “εμείς”, όπως αναφέρεται στα απομνημονεύματα του Μεγάλου Στρατηγού.

Έχουμε ανάγκη να αποτινάξουμε από τη ζωή μας, ως μοναδικό στόχο το ατομικό συμφέρον.

Ας σκεφτούμε “πως εμείς και στους θεούς όρθιοι μιλούμε” …αντίθετα με το πλήθος του λαού που υπέκυψε και υποκύπτει στο κάθε ανθελληνικό στοιχείο, στον κάθε εθνομηδενιστή… προκειμένου να ικανοποιηθούν διάφορα αιτήματα…

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΙΛΙΚΡΙΝΕΙΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΦΙΛΕΛΛΗΝΕΣ!

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΕΛΛΑΔΑ ΜΟΥ!

“Μπρος  στα λευκά τα μάρμαρα

του Παρθενώνα στέκει

και με της δάφνης τα κλαδιά

στεφάνι πάλι πλέκει

η Δόξα και στο πλάι της ολόρθη

σαν λαμπάδα

προσμένει για να τη δεχτεί

περήφανη η ΕΛΛΑΔΑ”‘…

Comments 0

25η Μαρτίου 1821….25η Μαρτίου 2017

log in

Captcha!
Don't have an account?
sign up

reset password

Back to
log in

sign up

Captcha!
Back to
log in
Choose A Format
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Open List
Open List
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube, Vimeo or Vine Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF