Αντι-ηθικά (ο έρωτας των τάξεων)

Καθοριστικό κομμάτι της ερωτικής ζωής των φτωχών οι ονειρώξεις. Μπορούν να τις υποδέχονται και να τις απολαμβάνουν τις ελεύθερες ώρες κι όλες τις στιγμές του βίου.


 Του Χριστόφορου Τριάντη

 

Καθοριστικό κομμάτι της ερωτικής ζωής των φτωχών οι ονειρώξεις. Μπορούν να τις υποδέχονται και να τις απολαμβάνουν τις ελεύθερες ώρες κι όλες τις στιγμές του βίου. Όσο πιο φτωχός είσαι και «τοποθετημένος» στους πληβείους,  θα αρκείσαι στην ένδεια της συνουσίας.

   Δίδαγμα και πασιφανές αξίωμα για να καταταγεί ο έρωτας -καθαρά και ξάστερα- στις ταξικές γραμμές. Τα κρεβάτια των απολαύσεων κι οι συνουσίες έχουν ηθικό πρόσημο : οι δυνατοί κερδίζουν τις ερωτικές μάχες και οι αδύναμοι στριμώχνονται στα προσωπικά «αποχωρητήρια». Εννοείται ότι η τρυφερότητα, οι αγαπητικιές διαθέσεις,  η προσέγγιση ψυχών και σωμάτων, δίχως σκοπιμότητες , ακόμα κι η μεταφυσική χροιά των ερωτικών επαφών,  δεν υφίστανται σε καμία περίπτωση και σε καμία χρονική και στοχαστική φάση.

   Όλα τούτα δεν είναι τίποτ’ άλλο παρά λέξεις, ηθικολογικά κηρύγματα,  συγγραφικά λογύδρια και ατάκες για ψηφιακούς τοίχους , μαθήματα για κατηχητικά σχολεία και σχολές υποκριτικής για νέους και παλιούς ηθοποιούς και θεατές ( και για τις  σχόλες αμερικανών ιεροκηρύκων). Τάξη και ηθική λοιπόν.

  Αλλά το βασικό – κατά τον μαρκήσιο ντε Σαντ – είναι «ποιος επιτυγχάνει την ηδονή» ( σεξουαλική και λιμπιντική  ), εξασκώντας τη δύναμή του. Ο λαός ας αρκείται στα νηστευτικά δώματα, εκεί θα ασχολείται με τις ονειρώξεις ( εδώ μεταφορικά ) και οι ισχυροί θα επεκτείνουν πιο μεστά και πιο χυδαία το ερωτικό πεδίο της πάλης. Απόλυτη κυριαρχία , το συμφέρον είναι η μαγική λέξη και στον έρωτα. Οι –αναγκαστικά- νηστευτές του έρωτα περιορίζονται από τη δύναμη,( ιστορικά και παροντικά). Οι άρχοντες και οι δυνατοί φροντίζουν – ως εργατικές μέλισσες – να απολαμβάνουν και να απομυζούν τους καρπούς της ηδονής . Όπου βλέπεις  πολυτελή αυτοκίνητα , πολυτελή γραφεία , πολυτελή «αντικείμενα» ( κι ένα σωρό άλλα πολυτελή καμώματα και απολαβές ), οι επιτυχίες στον έρωτα είναι απόλυτες και πολυπληθείς . Ο χυδαίος κυνισμός έχει αντικαταστήσει την όποια πίστη (παλιότερα, υπήρχε κι ένας μέσος όρος στη χυδαιότητα, όποιος δεν το ξεπερνούσε τον ακολουθούσες φανατικά) .

  Από τη στιγμή που δολοφονήθηκε ο Θεός,  όλα επιτρέπονται και διαχωρίζονται, στο διηνεκές και πιο χυδαία. Και επειδή η πολιτεία,  η οργανωμένη και διαστρωματωμένη κοινωνικά, έχει ανάγκη από εργάτες, χωροφύλακες και στρατιώτες, οι φτωχοί μπορούν να κάνουν έρωτα αποκλειστικά για να αφήνουν απογόνους  , ώστε να συνεχιστεί η εύρυθμη λειτουργία των αγορών και των διαχωρισμών.

Comments 0

Αντι-ηθικά (ο έρωτας των τάξεων)

log in

Captcha!
Don't have an account?
sign up

reset password

Back to
log in

sign up

Captcha!
Back to
log in
Choose A Format
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Open List
Open List
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube, Vimeo or Vine Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF