Αντι-ηθικά (Γλωσσική καλλιέργεια και κυριαρχία)


Του Χριστόφορου Τριάντη

 Η γλώσσα καλλιεργείται καθημερινά, μόνο που η καλλιέργειά της και η φαινόμενη σημειολογία της οφείλεται κατά κύριο λόγο,  στην ταξική διαστρωμάτωση, στον ανήθικα «φυσικό» διαχωρισμό της κοινωνίας. Το μέγα ζητούμενο για σημαίνοντα και σημαινόμενα είναι η ερωτοαπάντηση : ποια τάξη έχει τον έλεγχο της κοινωνίας και των μέσων παραγωγής .

 Οι ισχυροί μέσα από την ψευδεπίγραφη πρόοδο της ανθρωπότητας διαμορφώνουν τον γλωσσικό κώδικα, με αποκλειστικότητες  για να υπερτονίσουν τους ταξικούς διαχωρισμούς, σε όλα τα επίπεδα.

  Η γλώσσα είναι μέσο κυριαρχίας και πάνω σε αυτήν δείχνεται, φανερώνεται και παγιώνεται  η χυδαία συσσώρευση προνομίων και πλούτου (είναι αλληλένδετα ).Από την εποχή του Ομήρου , ο γλωσσικός κώδικας οριοθετεί αυτήν την ανωτερότητα των αριστοκρατών σε βάρος του απαίδευτου πλήθους . «Ο όχλος , η πλέμπα»  απλώς παρακολουθεί τις βασικές λειτουργίες , τις πιο απλές ( και λαϊκές – αργκό) νόρμες, οι οποίες δεν απαιτούν κόπο και μόχθο, ρυθμίζουν όμως  τις αυστηρές διαχωριστικές γραμμές.

  Τα δύσκολα ανήκουν στις «δύσκολες» κατηγορίες των δυνατών παλιά, και των αστών στη νεώτερη εποχή. Ψευδοκουλτούρα και επιβολή, με υποκειμενικοποίηση της συμπόνιας, εννοείται από τους πάνω προς τους κάτω, για να μασκαρεύεται έτσι η φαυλότητα με μια προσωπική ηθική στάση, απέναντι στην αντικειμενική σταθεροποίηση της αδικίας. Ενδυόμενη με τον απαραίτητο γλωσσικό κώδικα, πάντα.

Comments 0

Αντι-ηθικά (Γλωσσική καλλιέργεια και κυριαρχία)

log in

Captcha!
Don't have an account?
sign up

reset password

Back to
log in

sign up

Captcha!
Back to
log in
Choose A Format
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Open List
Open List
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube, Vimeo or Vine Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF