Τα πρυτανεία

Μικρός θεατρικός διάλογος


Του Χριστόφορου Τριάντη  

-   Πού πας με τόση βιάση, Αριστίωνα;

-  Μα πού αλλού, Καλλίμαχε, στο πρυτανείο*, κι έρχονται και άλλοι από την παράταξή μας. Τρέχω να συναντήσω τον Νέαρχο και τον Νικάνορα, να πάμε όλοι μαζί.

-   Γρήγορα - γρήγορα τις κάνετε τις  εργασίες σας. (Φαίνεται κάπως συλλογισμένος ) Και εμείς όμως δεν χρονοτριβούμε, σε λίγο θα πάμε στο δικό μας πρυτανείο, έχουμε συγκέντρωση.

-  ( Γελάει ).  Δεν το ‘ξερα Καλλίμαχε ότι η πόλη μας έχει δύο πρυτανεία ( ειρωνικά). Από πότε απέκτησε δεύτερο ; Δεν είναι παράνομο αυτό;

-  Όχι καθόλου ! Είμαστε μια μεγάλη παράταξη που κυβέρνησε την πολιτεία και θα την ξανακυβερνήσει. Ε, λοιπόν, αποφασίζαμε να μη χάνουμε καιρό, περιμένοντας πότε θα γίνουν ξανά εκλογές. Και απ’ τη στιγμή πού δεν μπορούμε να σιτιζόμαστε στο παλιό (μαζί σας), είπαμε να «οικοδομήσουμε»  ένα άλλο, για να έχουμε ένα στήριγμα, τώρα που πλησιάζουν και τα γεράματα. Πριν δυο μέρες φτιάξαμε το δικό μας πρυτανείο, σε ένα κτίριο δίπλα στον ναό του Ηφαίστου.

-   Ώστε εξασφαλίσατε πάλι δημόσιο μισθό και δωρεάν σίτιση. Και πού θα βρείτε τα έσοδα για να πορεύεστε;

-   Μα Αριστίωνα, από τους φόρους που θα εισπράξουμε αναδρομικά, σαν πάρουμε την αρχή. Το κανονίσαμε με τους αργυραμοιβούς της αγοράς. Χρηματοδότηση και μετά αποπληρωμή δια μέσου της φορολογίας. Φιλικές εξυπηρετήσεις λέγονται αυτά κι άκρως διδακτικές ( σταματά και δείχνει πως σκέφτεται). Στην ουσία, δεν διαφέρουμε από εσάς, σε τίποτα.

-   Μα τι εννοείς ;

-   Να , δημόσιο ταμείο εσείς, δημόσιο ταμείο κι εμείς, σίτιση δωρεάν εσείς, σίτιση δωρεάν κι εμείς, δημαγωγίες εσείς, δημαγωγίες κι εμείς. Όχι και τόσο φτωχή αξιολόγηση της κατάστασης και της πραγματικότητας (μικρή παύση).Μόνο τα ονόματα των παρατάξεων αλλάζουμε για να υπάρχει μια κάποια ποικιλία στις αγορεύσεις, έτσι για να μην πλήττουν οι συμπολίτες μας στις συνεδριάσεις. Συμφωνείς;

-   Πολύ ωραία τα λες Καλλίμαχε, δεν θα διαφωνήσω. Το δημόσιο ταμείο είναι η κεντρική ιδέα που απασχολεί τον πολιτικό μας βίο          ( χαμογελά συγκαταβατικά ).Απορώ όμως ποιοι σας ετοιμάζουν τα καθημερινά γεύματα και τα βραδινά συμπόσια;

-   Σε πρώτη φάση, φέραμε τους οικιακούς μας δούλους, αλλά θα προτιμούσαμε τους δημόσιους, να μη σπαταλούν οι δικοί μας τις δυνάμεις τους σε χώρους εκτός των σπιτιών μας. Γι’ αυτό σε παρακαλώ να μου στείλεις μερικούς δημόσιους από το δικό σας πρυτανείο. Θα υπάρξει κάποιο πρόβλημα στο σερβίρισμα και στη διασκέδασή σας (ειρωνικά);

-   Κανένα, απολύτως. Θα σου στείλω κάποιους  έμπειρους και άξιους εμπιστοσύνης. Ούτως ή άλλως μπορεί κάποτε να αλλάξουμε θέσεις…… και πρυτανεία και να χρειαστεί τότε να κάνουμε τέτοιες ανταλλαγές ( μικρή παύση και χαμηλόφωνα ) και άλλες προσοδοφόρες συναλλαγές.

-    Συμφωνώ φίλτατε Αριστίωνα, έτσι γράφεται η ιστορία στην όμορφη πόλη μας, κι όχι μόνο στην πόλη μας, στον κόσμο ολόκληρο θα ‘λεγα.

_

*Πρυτανείο : Το πρυτανείο ήταν το δημόσιο οικοδόμημα στο οποίο συνεστιάζονταν οι πρυτάνεις και φιλοξενούνταν επίσημοι προσκεκλημένοι .Είχε ιδιαίτερης σημασίας πολιτικό ρόλο στις αρχαίες ελληνικές πόλεις. Κατά την Ύστερη Αρχαϊκή εποχή θεσμοθετήθηκε ως πολιτικός οργανισμός και η ονομασία του προέρχεται από το κυβερνητικό σώμα των πρυτάνεων, που κατείχε σημαντική εκτελεστική εξουσία. Κατά την Κλασική εποχή, οι πρυτάνεις εντάσσονται στο νέο πολιτικό πλαίσιο και το πρυτανείο αναλαμβάνει νέο πολιτικό ρόλο στη ζωή της κλασικής πόλης .

Comments 0

Τα πρυτανεία

log in

Captcha!
Don't have an account?
sign up

reset password

Back to
log in

sign up

Captcha!
Back to
log in
Choose A Format
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Open List
Open List
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube, Vimeo or Vine Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF