Κορονοϊός – Παιδιά: Σημειώσατε διπλό!

«Μένουμε σπίτι» πάνω από 2 μήνες τώρα! Τα παιδιά χωρίς σχολείο, χωρίς εξωσχολικές δραστηριότητες! Μόνο στο σπίτι με τη μαμά και τον μπαμπά τους. Η πρώτη σκέψη και αντίδραση; Ο πανικός! – Μα, τί θα κάνουμε τόσες ώρες στο σπίτι με τα παιδιά; Αναρωτιώνται οι γονείς. – Μα, είναι τα παιδιά σας, γιατί αγχώνεστε; Απαντάω εγώ ως νηπιαγωγός, αλλά και ως άνθρωπος!

Πάντα το νόμισμα έχει 2 όψεις! Εγώ, όμως, θα αναλύσω τη μία, τη θετική όψη. Λόγω της πανδημίας είναι τρομερά απίστευτο πόσο ήρεμα μεγαλώνουν τα παιδιά με τους γονείς τους στο σπίτι, τους οποίους πια μπορούν και τους βλέπουν πάνω από 8 ώρες την ημέρα και όχι μόνο 2-3, όπως συνήθιζαν. Νιώθουν περισσότερη ασφάλεια και οικοδομούν πιο γερές σχέσεις με τα αδέρφια τους και τους γονείς τους. Οι γονείς σταμάτησαν τους αγώνες δρόμους, που έκαναν καθημερινά με μεγάλη ταχύτητα, ώστε να προλάβουν τις δουλειές τους, τα άγχη τους, την οικογένειά τους. Η εκ νέου «γνωριμία» με τα μέλη της οικογένειας είναι τεράστιο κέρδος για όλους. Τα παιδιά είναι χαρούμενα. Διαβάζουν ξανά και ξανά παραμύθια με τη μαμά και τον μπαμπά τους. Τραγουδούν και μαγειρεούουν όλοι μαζί. Πάνε, ακόμα και αυτήν τη μικρή βόλτα όλοι μαζί σαν οικογένεια. Κοιμούνται στο ίδιο κρεβάτι. Βλέπουν ταινίες. Ξαναγνωρίστηκαν, δηλαδή. Είχαν πολύ χρόνο, επιτέλους. Και ο χρόνος αυτός είναι πολύτιμος.

Το κάθε παιδί, προφανώς, και είναι διαφορετικό. Ο χαρακτήρας, η ηλικία, η οικογενειακή, κοινωνική και οικονομική κατάσταση, που ζει το κάθε παιδί διαφέρει. Σε όλες, όμως, τις περιπτώσεις το παιδί είναι ο καθρέφτης των γονέων. Η στάση των γονέων απέναντι στον εγκλεισμό και την πανδημία καθορίζουν το ίδιο το παιδί. Όταν οι γονείς είναι υγιείς σωματικά και ψυχικά, όταν τρώνε υγιεινά, όταν περνούν εποικοδομητικά το χρόνο τους τότε και τα παιδιά θα μιμούνται τα κατάλληλα πρότυπα. Οι γονείς οφείλουν να ξεκουράζονται, ώστε καθημερινά να απασχολούν το παιδί τους και να μαθαίνουν από αυτό. Ακόμα, κι όταν τα παιδιά αντιδρούν ή βαριούνται οι γονείς είναι ανάγκη να ξέρουν να τα διαχειριστούν και μέσα από την αλληλεπίδραση να ξεπηδούν υπέροχες ιδέες με στόχο τη δημιουργική και συναισθηματική ενδυνάμωση των παιδιών.

Ο χρόνος κυλά και δε γυρίζει πίσω. Μην αφήνετε τα λεπτά, τις ώρες και τις μέρες να περνούν. Είναι τεράστια ευκαιρία να επενδύσετε στο παιδί σας, ακόμα κι αν αυτό χρειάζεται να γίνει εν μέσω μίας πανδημίας!

Recommend0 recommendationsPublished in ΑΠΟΨΕΙΣ, ΓΕΝΙΚΑ, ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Related Articles

Responses

Newsletter